Orbán katonai együttműködést akar Erdogannal

Kétnapos látogatásra érkezett Recep Tayyip Erdogan Magyarországra, találkozott Áderrel és Orbánnal is, majd közös sajtótájékoztatót tartottak a magyar miniszterelnökkel.

„Isten hozta Budapesten Törökország elnökét” – írta Orbán a közösségi oldalán, amikor Erdogant fogadta. A két politikus sajtótájékoztatóján Orbán azzal kezdte, nemcsak a közös NATO-tagság miatt fontos ez a látogatás, bár kétségtelen, „egymás szövetségesei vagyunk a NATO-n keresztül”. Hanem a magyar külpolitika három fővárosra figyel, ezek: Ankara, Moszkva és Berlin – előbbivel is fontos a kiegyensúlyozott kapcsolat.

A két ország kapcsolata a tiszteleten nyugszik, a mi oldalunkról ennél többről is szó van.

Orbán itt arra gondolt, hogy Törökország sokat tesz a migráció terén, megállítja azt, nem engedi, és ellátja a menekülteket az országban, így védi Európát is, véli Orbán. Külön beszéltek a terrorizmusról is, ami Orbán szerint mindkét országot érinti, bár – hozzátette – Törökországban magasabb a terrorfenyegetettség. Katonai együttműködésről is tárgyalt Orbán és Erdogan, a magyar miniszterelnök a haderőfejlesztés kapcsán azt mondta:

Erőteljes hadiipari együttműködést szándékozunk kialakítani.

Katonai, fegyverzeti és szakmai együttműködés lesz ez. A gazdasági együttműködésről is szó esett, amivel kapcsolatban elégedetlenségének adott hangot, erőteljes a kereskedelmi kapcsolat a két ország között, de Orbán szerint javítani, növelni kell.

„Egy sikeres tárgyaláson vagyunk túl” – a kiindulópont sem volt rossz Orbán szerint, hiszen jó a kapcsolat Magyarország és Törökország között. „Magyarország tőkeberuházásokhoz tud jutni a jövőben, és ki tudunk alakítani olyan együttműködést, amilyenekre eddig nem volt példa.”

Köszönöm az elnök úrnak a nyílt, őszinte és barátságos tárgyalást.

„Kedves barátom.” Ezzel kezdte sajtótájékoztatóját Erdogan, majd megköszönte Ádernek, hogy meghívta őt Magyarországra. A török elnök szerint átbeszélték, honnan hová jutott a két ország közti kapcsolatrendszer.

Köszönöm a személyem iránti szeretetet – hangsúlyozta Erdogan.

Beszélt Gül Baba türbéjéről is, megköszönte, hogy a magyarok ápolták, sőt felújították a helyet. 2019 tavaszán újra találkozik a két ország vezetője, méghozzá Magyarországon, mondta Erdogan. A török elnök arról is beszélt, a török légitársaság Magyarországról indítana repülőjáratot az indiai Mumbaiba, majd rátért arra, kedden közös magyar-török gazdasági fórumon vesznek részt, ahol további részleteket ismertetnek, és különféle együttműködéseket írnak alá. Az elmúlt hónapban Kirgizisztánban találkoztak, emlékeztetett Erdogan, hozzátéve:

fontos elmélyíteni a török-magyar kapcsolatokat.

A közmédia megkérdezte Erdogantól, hány menekült van Törökországban, illetve kell-e attól tartani, hogy megindulnak Európa felé. Az elnök szerint 3,5 millió szír menekült van náluk, félmillió iraki, valamint vannak pakisztániak és afgánok is. Hozzátette, akiket elfognak, azokat visszaküldik saját országukba. A menekülttáborokban azonban ellátják őket. Ehhez azonban segítséget várnak Európától.

Egy török médium megkérdezte Erdogant, mit szól ahhoz, hogy rejtélyes módon eltűnt egy kormánykritikus szaúdi újságíró, akiről annyit tudni biztosan, hogy kedden még bement Isztambulban Szaúd-Arábia konzulátusára. „Mélységesen megrendít ez az eset és elszomorít” – mondta Erdogan. Az Origo is kérdezhetett. Megkérdezte, miért népszerű Erdogan a Nyugat-Európában élő törökök között? Tényleg ezt kérdezte. „Aki szavaz ránk, mindenkinek köszönetet mondok. És ez azt jelenti, hihető a szavunk. Ezek az emberek tudják, milyen folyamatok zajlanak Törökországban.”

Újabb török lap kérdez, a török EU-csatlakozásról, illetve arról, hogyan lehet azt felgyorsítani. Orbán a kérdésre azt mondta, Magyarország eddig is, ezt követően is támogatja a török EU-s csatlakozást. „Európának el kellene dönteni, mit akar.” Utalt rá, ha az EU világpolitikai szereplő akar lenni, szüksége lenne a törökökre. „Az egész helyzet méltatlan, és messze van attól, amit okosnak nevezhetnénk.”

Erdogan megköszönte Orbán szavait és támogatását. A török elnök szerint az EU-nak őszintén meg kell mondani, felveszik-e Törökországot, vagy sem. „Fölöslegesen ne fárasszanak minket.” Erdogan azt mondta, a folyamatban a türelem határára értek.

Erdogan kétnapos látogatása miatt a fél várost lezárták, a Momentum szórólapokkal, a Párbeszéd diktátoros molinóval várta a török elnököt. Az Orbánnal történő megbeszélés előtt Erdogan Áder János köztársasági elnökkel is találkozott, miközben az MTA filozófusa keményen nekiment a látogatásnak, és annak, hogy a véreskezű diktátor az Akadémia épületébe is ellátogat.

Arról pedig itt írtunk bővebben, hogy a török elnök személyében Orbán Viktor rendkívül ellentmondásos vendéget fogad, aki sokak szerint reformerből teljhatalmú önkényúrrá vált.

Írta: hvg.hu