Orbán: Törökország a barátunk, az ENSZ nem

Keményen üzent a kötvénysvindli miatt, ő is észrevette az ezekkel spekulálókat.

Interjút adott a Kossuth rádiónak Orbán Viktor miniszterelnök.  Az állami rádió riportere, Nagy Katalin először Erdogan török elnök látogatásáról kérdezte a kormányfőt, felidézve a "liberális vádakat", melyek szerint egy diktátorral barátkozunk.

Orbán elmondta, hogy véleménye szerint a török demokrácia állapota a törökök ügye, és "rossz nyugat-európai tempó" lenne kioktatni őket arról, hogy másképp kellene vezetni az országot. Ezt a megközelítést amúgy az amerikaiak hurcolták be szerinte, hogy joguk van elítélni egy országot, ha "másképpen szervezi az életét".

Elhangzott az is, hogy Magyarország biztonsága közvetlenül összefügg a török politikával, 4 millió migráns indulna meg, ha a törökök hagynák. Ezért érdekünk, hogy erős vezetője legyen Törökországnak. Orbán azt is mondta, hogy  Magyarország fantasztikus gazdasági teljesítményt nyújt, ehhez  aktív kereskedelmi politika kell, a törökökkel is.

A riporter megkérdezte, szóba kerülhet-e a jövő heti EU-csúcson a határvédelem átszervezésének ügye. Orbán azzal válaszolt, hogy "a tétek az asztalon vannak, minden szög kibújt a zsákból". Májusban EP-választás lesz, kampány van. Brüsszelben szerinte "bevándorláspárti többség van”, ami elveszhet, ezért most mindent át akarnak erőltetni. A Bizottság javaslata amúgy "horrorgyűjtemény”, csupa migráció és Soros György. Továbbá az EP liberális frakciója szórakozik Magyarországgal.

Ugyanakkor megbeszélték, hogy Amerikában is rájöttek, hogy mit kavar Soros György, ezt a „rejtőzködő hálózatot” részben mi hoztuk felszínre, így esélyt adtunk, hogy ezeket kiszoríthassák a politikából.

A miniszterelnök megosztotta alapvetéseit, miszerint ők abban hisznek, hogy a világ nemzetekre legyen osztva, a globalisták meg világkormányt akarnak. Magyarországon az ellenzék képviseli a globalizmust, de pártjai szárnyaszegettek, a civil szervezetek erősebbek náluk.

Spekulánsok a kötvények körül

A riporter felvetette, hogy az EP-választásba ezek a civil szervezetek is bekapcsolódnak, és lejáratják a nemzeti politikusokat. Mint mondta, valószínűleg a Transparency International is ezért írt jelentést a letelepedési kötvényekről és arról, hogy nem volt jó üzlet, viszont a közvetítők nagyon jól jártak. (A közvetítőcégek között van olyan, amely megannyi jel szerint Habony Árpádhoz is kötődik, a jogosultakat pedig a Rogán Antal vezette bizottság jelölte ki.)

Orbán azzal válaszolt, hogy 2010-ben Magyarország kiszolgáltatott helyzetben volt, óriási harcokat kellett vívni a pénzügyi túlélésért. A kötvények ehhez kellettek. Viszont "ahol hús van, ott légy is van", tehát spekulánsok felbukkanhattak a pénz körül, de őket Soros Györgyhöz hasonlóan el kell hessenteni. A riporter nem kérdezett rá, hogy ebben az esetben Rogán Antal és Habony Árpád milyen hessentésre számítson.

Elhangzott, hogy az ENSZ is a migráció szervezésével foglalkozik, nekünk pedig világossá kell tenni, hogy ránk nem vonatkoznak ezek a direktívák.

Tarlós István főpolgármester-jelöltségéről Orbán azt mondta, nem ő vette rá, hanem inkább a kerületi polgármesterek kérését tolmácsolta. Elmondása szerint Tarlósnak voltak feltételei, különösen a budapesti fejlesztésekbe igényelt nagyobb beleszólást.

Végül az otthonápolási díj emeléséről esett szó, Orbán elismerte, hogy ez fizikailag és lelkileg is megterhelő munka, amelynek ellentételezése 2022-ig fogja elérni a minimálbér összegét.

Írta: hvg.hu