Újabb katonákat börtönöznének be Törökországban

A török légierő 36 katonájára adtak ki elfogatóparancsot, a hivatalos indoklás szerint azért, mert gülenisták. Eddig már több mint 159 ezer embert vettek őrizetbe és közel hétezer volt katona jelenleg is börtönben van Törökországban.

Elfogatóparancsot adott ki hétfőn az ankarai ügyészség a légierő 36 tagja ellen, mert a hivatalos indoklás szerint kapcsolatban állhattak a 2016 júliusi puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen hitszónok hálózatával.

Ankara Gülen nemzetközi mozgalmát teszi felelőssé a 2016-os puccskísérletért, de a hitszónok tagadja, hogy bármi köze volt a történtekhez.

A feltételezett gülenisták elleni hatósági fellépés a puccskísérlet óta szakadatlan, azóta összesen legalább 159 ezer embert vettek őrizetbe, legalább 77 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-hálózathoz és azon keresztül az összeesküvéshez. Eddig a haderő több ezer tagját menesztették állásából a gülenista mozgalommal összefüggésben. Közel hétezer egykori katona jelenleg is börtönben van.

A rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtják, hanem a hálózat tagjait és Gülen támogatóit is, ami miatt számos nemzetközi bírálat érte a török vezetést.

Írta: hvg.hu