A török ellenzék elítéli a párthoz kötődő ügyvéd bebörtönzését

A baloldali kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elítéli a párthoz kötődő ügyvéd bebörtönzését. A legnagyobb török ellenzéki formáció véleményét a párt alelnöke fejtette ki. Bülent Tezcan arról beszélt: Celal Celik előzetes letartóztatásának meghosszabbítása elítélendő lépés az ügyészség részéről. Az ügyvédet a Gülen-mozgalommal szemben folyó nyomozás részeként vették őrizetbe.

„Az előzetes letartóztatást meghosszabbították. Normális esetben ugyanis Celiknek már szeptember 22.-én bíróság elé kellett volna állnia. Ez azt bizonyítja tehát, hogy bármiféle komoly, bizonyító erejű dokumentum nélkül tartják fogva; nincs ilyen vádlói kezében. Az ügyészség nyilvánvalóan most keresi a bizonyítékokat, hogy fogva tarthassák”-mondta el Tezcan a napokban nyilatkozva, aki komolytalannak és törvényellenesnek minősítette az egész eljárást, amely a párt alkalmazásában álló jogásszal szemben folyik.

Bülent Tezcan, a CHP-hez kötődő ügyvéd, aki a párt elnökének, Kemal Kilicdaroglunak is állandó védője, szeptember 15.-én került előzetes letartóztatásba. Tezcant azzal vádolják, hogy a Hizmetnek is nevezett Gülen-mozgalom tagja. A dolog érdekességét az adja, hogy a férfi az amerikai emigrációban élő hitszónok ellenfeleként ismert, aki pont azért vonult vissza korábban a legfelsőbb bíróságon betöltött posztjáról, mert úgy vélte: a testület 2011-es reformja az akkor még Erdogannal szövetséges Gülen befolyását növelheti.

Törökországban tavaly július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 147 ezer személy), közel 127 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett közel 187 médiumot és 2100 oktatási intézményt is bezárattak.   

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.

Forrás: Hürriyet Daily News