Erdogan zsarol: Gülenért cserébe engedné szabadon a bebörtönzött amerikai lelkészt

Recep Tayyip Erdogan, török elnök a közelmúltban felvetette annak lehetőségét, hogy a Törökországban jelenleg börtönben ülő Andrew Brunson, amerikai lelkészt kiadná az Egyesült Államoknak. Cserébe az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű török hitszónok, Fethullah Gülen deportálását kérné Washingtontól.

Brunsont a közelmúltban vették őrizetbe Törökországban. A protestáns lelkészt terrorizmus támogatásával, és kémkedéssel vádolják. Az ügyet többen koncepciós eljárásnak tekintik, Donald Trump elnök pedig törökpolitikája egyik fő céljának tekinti Brunson szabadon engedését (a kiadatás gyakorlatilag ezt jelentené). Gülen ügye is kényes politikailag. Az amerikai emigrációban élő, az Ankara által a tavaly nyári, sikertelen katonai puccskísérlet irányításával vádolt szúfi imámot Erdogan többször is ki akarta kérni az Amerikai Egyesült Államoktól (USA). Az amerikai hatóságok azonban nem találtak elég bizonyítékot a hitszónok ellen, így nem vették őrizetbe.

„Azt mondják, adjuk oda a papot. Node, ott is van ám egy pap!”-nyilatkozta a héten a török államfő-„ Kiadjátok nekünk, mi pedig emezt küldjük el nektek.”

Erdogan tehát az ankarai rendőrakadémia avatóünnepségén tartott beszédében lényegében szokatlan fogolycetét ajánlott Washingtonnak. Amerikai és török politikusok már tárgyaltak korábban is Gülen kiadatásának lehetőségéről, ám mindezidáig erre nem került sor. Ugyanígy nem jutottak dűlőre Brunson kiadatása ügyében sem. Elemzők szerint előbbi ügyet nehezíti a török kormány állandó követelőzése, hiszen, ha megtörténne az imám őrizetbe vétele, az felvetné a visszaélés gyanúját. Washington eheti nyilatkozatai is arra utalnak: Amerikai nem fog belemenni a fogolycserébe, és Gülent sem fogja kiadni a közeljövőben. Az amerikai lelkész kiadatását, és szabadon engedését ezzel szemben a héten újból követelték.

Forrás: The Wall Street Journal-WSJ