CHP: Engedjék szabadon a bebörtönzött képviselőt!

A kemalista baloldali Köztársasági Néppárt (CHP) felszólította a török legfelsőbb bíróságot a bebörtönzött parlamenti képviselőjük, Enis Berberoglu azonnali szabadon bocsájtására. A CHP szerint igazságtalanul fogvatartott politikus a legnagyobb ellenzéki párt színeiben politizál.

Ahogyan arról már írtunk, Berberoglut államtitok megsértése miatt ítélték hosszú börtönbüntetésre: a képviselő ugyanis Ankara feltétezett szíriai fegyverügyelteiről hozott nyilvánosságra információkat. Az ítélet komoly felháborodást okozott mind bel-, mind külföldön: a CHP többször is kérte annak felülvizsgálatát, amely célból vizsgálóbizottságot is alakítottak.

A bizottság legutóbbi ülése után Baris Yarkadas, a CHP ankarai parlamenti képviselője arra szólította fel a török legfelsőbb bíróságot, hogy tartsa magát korábban hozott döntéséhez, és azonnali hatállyal rendelje el Berberoglu szabadlábra helyezését. (Yarkadas egy 2013-as precedensre utalt, amikor egy másik politikai elítéltet szabadon engedtek, a fogvatartás alatt bekövetkezett törvénytelenségekre hivatkozva.)

„Berberoglut már 104 napja tartják törvénytelenül börtönben! (…) A török legfelsőbb bíróságnak tartania kell magát ahhoz a döntéséhez, miszerint fogságban lévő képviselőket törvénytelen elítélni”-tette hozzá Yarkadas egy közösségi médiában tett bejegyzésben.

Forrás: Hurriyet Daily News