Törökország szabadlábra helyezte a letartóztatott brit turistát

Hazatérhetett a törökországi fogságból az a brit turista, akit korábban ókori érmék csempészésével vádoltak meg. Nem ő volt az egyetlen letartóztatott brit az országban.

Korábban mi is írtunk Toby Robyns ügyéről. A brit férfit a török hatóságok nyár végén vették őrizetbe a bodrumi repülőtéren, mert ókori érméket találtak nála. A rendőrség csempészettel vádolta, bár nagy eséllyel nem volt tudatában, hogy törvényellenesen cselekszik. Robyns az érméket az üdülőben találta a nyaralása során, majd szuvenírként akarta hazavinni Angliába. Nem tudott róla, hogy jelentenie kellett volna a hatóságoknak, így a reptéren őrizetbe vették.

A múlt héten azonban egy török bíróság ejtette a dél-angliai férfi elleni vádakat, és elrendelte szabadon bocsájtását. Robyns azóta már hazatért családjához: „Boldog és megkönnyebbült vagyok, hogy hazatérhettem a családomhoz a hat hetes megpróbáltatás után”-nyilatkozta a BBC-nek, majd leszögezte, hogy nem szándékosan sértette meg a török törvényeket, a hatóságok pedig egész egyszerűen túlreagálták a dolgot.

A nyáron egy másik brit állampolgárt is őrizetbe vettek Törökországban. A hasonló nevű Robinsont (linkelt cikkünkben tévesen az 52 éves, csempésztevékenységgel megvádolt turistára is ezen a néven hivatkoztunk) augusztus közepén tartóztatták le. A veterán katona ellen azért emeltek vádat, mert a kurdok oldalán harcolt a szíriai polgárháborúban.

Forrás: BBC