Amerikai nagykövetségi dolgozókat vettek őrizetbe a törökök - így reagált az USA

Az amerikai külügyminisztériumot mélységesen aggasztja, hogy az ankarai amerikai nagykövetség két helyi munkatársát őrizetbe vették és kihallgatták - mondta el Heather Nauert amerikai külügyi szóvivő kedden este az MTI szerint.

Nauert leszögezte: az amerikai kormányzat "nagyon csalódott", hogy az amerikai konzulátus két helyi munkatársát őrizetbe vették és megerősítette azt is, hogy a török hatóságok a hétvégén az amerikai képviselet egy harmadik munkatársát is kihallgatták, bár nem vették őrizetbe.

A külügyi szóvivő hangsúlyozta: a helyzet rendezésének első lépéseként Törökországnaklehetővé kell tennie, hogy az őrizetben lévő munkatársak felvehessék a kapcsolatot az ügyvédeikkel.

Heather Nauert határozottan visszautasította Recep Tayyip Erdogan török államfő azon vádjait, melyek szerint az amerikai külképviseletekre "ügynökök" szivárogtak be, valamint az éppen távozni készülő nagykövet, John Bass "önhatalmúlag" cselekedett volna a vízumkiadások felfüggesztésekor. A washingtoni külügyminisztérium kiállt a nagykövet mellett. "A mi nagyköveteink nem szoktak önhatalmúlag cselekedni, szoros az egyeztetés a külügyminisztériummal és a Fehér Házzal" - szögezte le a szóvivő.

a cikk folytatása (napi.hu)