Hazatért Németországba az üldözött török író

Hazatérhetett Dogan Akhanli, ellenzéki érzelmű török író. Akhanlit Ankara kérésére őrizetbe vették Spanyolországban, ám Berlin nyomására szabadon engedték.

Korábban már többször is beszámoltunk az író ügyéről. A Spanyolországban nyaralását töltő Aknhanli ellen a török kormány Interpol-körözést adatott ki, majd elérte, hogy a spanyol hatóságok letartóztassák. Madrid azonban német kérésre szabadon engedte a német állampolgárságú férfit. Akhanli csütörtökön tért haza Németországba, ahol élesen bírálta Erdogant és híveit.

„Szerintem a török embervadászat most kudarcot vallott. Ezért olyan frusztrált ez az ember is, ezért üvöltözik és fenyegetőzik”-mondta el az író. Akhanli arra utalt, hogy a düssldorfi reptérre érkezésekor egy férfi törökül fenyegetni kezdte őt. Akhanli ezután despotizmusnak nevezte a török rendszert, melyben szerinte senki sincs biztonságban.

A férfit már több török kormány is börtönbe vetette, míg végül Németországban telepedett le. Eset azonban tovább ronthatja a már így is feszült német-török diplomáciai konfliktust.

Forrás: Reuters