Továbbra is tilos tüntetni a török fővárosban

Az ankarai kormányzó hivatala további 3 hónapos időtartamra meghosszabbította a nyilvános politikai tüntetéseket és tiltakozásokat a török főváros körzetében megtiltó rendelkezést.

A hivatal november 2.-ai döntése nemcsak a tüntetésekre és másfajta nyilvános demonstrációkra, de a megemlékezésekre és a koncertekre is kiterjed. A politikai cél nem is titkolt: a hivatalos indoklás szerint is azt szeretnék meggátolni, hogy a kettő, börtönben éhségsztrájkot folytató tanár melletti szimpátiaakciók bontakozzanak ki. A hatóságok információi szerint ugyanis több csoport is újrakezdené az ilyen célú demonstrációkat.

Nüriye Gülmen és Semih Özakca ügyéről mi is többször beszámoltunk: a két tanár lassan nyolc hónapja éhségsztrájkol, hogy így tiltakozzanak a törökországi jogi tisztogatások, és saját, szerintük politikai indíttatású elbocsájtásuk ellen.

Ankarában szeptemberben tiltottak be mindenfajta nyilvános démonrációt, közbiztonsági és balesetmegelőzési indokkal. A hatóságok szerint ugyanis korábban több tüntetésen is kontrollálhatatlanná váltak az események, a főváros zsúfolt utcáin pedig amúgy is veszélyes lehet demonstrálni.

Forrás: Hurriyet Daily News