Erdogan kicsinyes bosszúja: csökkenti az Európa Tanácsnak fizetett hozzájárulást

A török kormány a héten bejelentette: az ország csökkenteni fogja az Európa Tanács emberjogi szerve felé fizetett hozzájárulás összegét, mert az emberjogi díjjal tüntetett ki egy bebörtönzött török bírát.

Az Európa Tanács által minden évben kiosztott Vaclav Havel Emberjogi Díjat idén egy bebörtönzött török bíró, Murat Arslan kapta, aki az azóta megszűnt Török Bírák és Ügyészek Szövetségének utolsó elnöke volt. Arslant tavaly ősszel vették őrizetbe, az általa vezetett szövetséget pedig ugyanazon évben betiltották. A bírót azzal vádolják, hogy támogatta a 2016 júliusi puccskísérletet, és része a Hizmetnek.

„Nem adhatom a népem pénzét egy olyan intézmények, amely kitüntet egy ByLock-használót! Ha pedig ennek ára van, azt megfizetjük!”-indokolta a döntést Mevlut Csavosoglu, török külügyminiszter, utalva a kormány által terrorista-alkalmazásnak tartott ByLockra.

Ankara tehát a költségvetés vitájában eldöntötte, hogy a külügy kevesebb összeggel fogja a Tanácsot támogatni jövő évtől kezdve. A határozat szerint mostantól Törökország csupán a kötelező minimumhozzájárulást folyósítja majd, és nem lesz többé a szervezet főbb szponzora. A lépés tovább ronthatja Európa és Törökország már amúgy is feszült viszonyát.

A kitüntetéssel jutalmazott Arszlan a börtönből üzenetet küldött Strasbourgba, melyben az emberi jogok szisztematikus megsértésével vádolta Törökországot: „Egy olyan ország börtönéből szólok hozzátok, mely országban a jog uralma korlátozott, ahol a demokrácia értékeitől folyamatosan távolodnak el, ahol az ellenvéleményt elhallgattatják, ahol a törvényesség őreit, az újságírókat, és mindenkit, aki csak békét akar, terroristaként üldözik!”

Törökországban tavaly július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 147 ezer személy), majdnem 129 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 187 médiumot és 3000 oktatási intézményt is bezárattak.         

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.

A ByLock nevű mobiltelefonos alkalmazás egy chatelésre, kommunikációra alkalmas applikáció. A török hatóságok szerint a tavaly nyári, sikertelen katonai puccskísérlet egyes résztvevői és támogatói, valamint Gülen hívei ezt használták az egymás közötti titkos kommunikációra. Azóta az app több felhasználóját is őrizetbe vették.

Forrás: The New York Times-NYT