Hat török jogvédő került előzetesbe, köztük az Amnesty igazgatója

A tíz őrizetbe vett jogvédő közül hat előzetes letartóztatásban marad, ami aggasztó és elkeserítő arcul csapása az igazságszolgáltatásnak, egy újabb mélypontja a tavalyi puccskísérlet utáni leszámolásoknak.

Az Amnesty International törökországi igazgatója is azok között van, akik őrizetben maradnak. Idil Esert kilenc másik jogvédő melett július 5-én egy szokványos workshopon tartóztatták le.Közülük négyet ma kora reggel a hatóságok óvadék ellenében elengedtek, de továbbra is nyomoznak ellenük. Mind a tizüket ugyanazzal vádolják: "bűncselekmény elkövetése egy terrorszervezet nevében anélkül, hogy tagjai lennének". A hat rács mögött maradó ezzel csatlakozott az egy hónappal korábban letaróztatott helyi Amnesty elnökhöz, Taner Kilichez.

“Az ügyészeknek 12 napjuk lett volna, hogy kimondják a nyilvánvalót: a tíz aktivista ártatlan. A vád alá helyezésük mutatja, hogy az igazság és az igazságszolgáltatás mára ismeretlen fogalommá váltak Törökországban. - mondta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára.

"Ez nem egy törvényes eljárás, ez egy politikai boszorkányüldözés, amely borzasztó jövőt vetít elénk.”

A bizarr vádak között van, hogy megpróbálják Idilt kapcsolatba hozni három ideológialag szembenálló terrorszervezettel az amnestys munkáján keresztül. Az ügyészek két Amnesty International kampány miatt kérték a bíróságtól, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba: egyik kampánynak sem a helyi Amnesty volt a kitalálója, az egyik ráadául még Idil érkezése előtt történt.

İlknur Üstünt (Women's Coalition), akit ma óvadékkal elengedtek, azzal vádolnak, hogy megpróbált támogatást szerezni egy "nagykövetségtől" egy "nemi egyenjogúság és részvétel a döntéselőkészítésben" című projekthez.

a cikk folytatása (amnesty.hu)