Merkel: Törökország saját céljaira használja az Interpolt!

Ahogyan arról mi is írtunk, a napokban a török kormány kérésére a spanyol hatóságok őrizetbe vettek egy ellenzéki érzelmű török-német kettős állampolgárságú írót, Dogan Akhanlit, aki vakációját töltötte a mediterrán országban. Berlin elítélte a lépést. Angela Merkel német kancellár egy hétvégi kampánygyűlésen beszélt arról, hogy Ankara saját céljaira használja az Interpolt, és visszaél a nemzetközi elfogatási parancs intézményével.

„Nem hagyhatjuk, hogy az olyan nemzetközi szervezeteket, mint az Interpol ilyen módon használják fel” - mondta el Angela Merkel, német kancellár, aki szerint Akhanli letartóztatása elfogadhatatlan lépés. A kancellárasszony örömét fejezte ki az író szabadlábra bocsájtása miatt.

Törökország viszonya az Európai Unió (EU) több államával, köztük Németországgal az elmúlt egy évben romlott meg. Az európai vezetők nemcsak a tavaly nyári, sikertelen katonai puccskísérletet követő tisztogatásokat és jogsértéseket kifogásolják. Több uniós ország, Németországgal az élen azt is megtiltotta, hogy az áprilisi, a török elnök hatalmát megerősítő népszavazás előtt Recep Tayyip Erdogan, török államfő, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (HDP) vezetői a területükön kampányoljanak. Ankara erre érzékenyen reagált, heves nyilatkozatháború kezdődött. Berlin és Ankara között akkor lángolt fel újra a régóta parázsló diplomáciai konfliktus, amikor Erdogan felszólította az európai országban élő törököket: ne támogassák szavazatukkal egyik mainstream pártot sem a közelgő német választásokon. Berlin ezt a lépést belügyeibe való beavatkozásként ítélte el. Berlinnek mindezek ellenére óvatosnak kell lennie: Ankara garantálja ugyanis, hogy ne történjenek illegális határátlépések  a Földközi-tengeren, a Merkel által kialkudott migrációs egyezmény értelmében. A kancellárasszony hétvégi beszédében erre is utalt: „Ez az egyik sajnálatos ügy a sok közül. Ezért kellett éles váltást végrehajtanunk a Törökország-politikánkban (…) mivel eléggé elfogadhatatlan, hogy Erdogan ezt művelje!”

Az Interpol egyelőre nem reagált Merkel szavaira. Ám több európai vezető is egyetért a német kormányfővel. A közelmúltban Sebastian Kurz, osztrák külügyminiszter is elítélte, hogy Ankara az európai politikába avatkozzon.

Forrás: Reuters