Többszáz közszolgát bocsájtottak el Törökországban egyetlen rendelettel

Erősen indult a hét Törökországban: a hét elején elfogadott két kormányrendelet értelmében ismét több száz közszolgálati dolgozót bocsájtottak el, valamint kiszélesítették Erdogan elnök titkosszolgálatokkal kapcsolatos jogköreit. Mindezekre a tavaly nyári, sikertelen katonai puccsksísérlet után életbe lépett szükségállapot adott lehetőséget.

A rendelet értelmében több, mint 800 minisztériumi dolgozó, katona és egyéb közszolga, valamint 100, az állami tudományos intézményekben alkalmazott akadémikus vesztette el állását. Többségüket azzal vádolják, hogy szimpatizálnak a puccsistákkal, vagy a Hizmettel.

A héten életbe lépő másik rendelkezés szerint a török titkosszolgálat (MIT) koordinációs testületének üléseit a mindenkori államfő vezeti mostantól, az ügynökség feje pedig sem vádlottként, sem tanúként nem lesz kihallgatható, elnöki engedély nélkü.

A két rendelet mellett néhány kisebb súlyú, egyéb rendelkezés is született a héten Törökországban: többek között a választási visszaélések az ügyészség hatáskörébe kerülnek, több kurd hírügynökséget pedig bezáratnak.

Törökországban tavaly július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 145 ezer személy), közel 124 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett közel 184 médiumot és 2100 oktatási intézményt is bezárattak.   

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.

Forrás: Reuters