Német válasz a török tisztogatásokra: Erdogannal nincs EU-tagság!

Sigmar Gabriel, német külügyminiszter csütörtökön úgy nyilatkozott: amíg Recep Tayyip Erdogan vezeti, Törökország nem lehet az Európai Unió tagja. Gabriel a Bild napilapnak nyilatkozva azzal is megvádolta Ankarát, hogy nem veszi komolyan az EU-s tárgyalásokat.

„Teljesen világos, hogy Törökország jelen állapotában nem válhat az unió tagjává. Nem azért nem, mert mi nem akarjuk, hanem azért, mert Erdogan elnök és a török kormány egyre távolodik attól, amit Európa jelent.”-mondta a német külügyminiszter.

Törökország viszonya az Európai Unió (EU) több államával, köztük Németországgal az elmúlt egy évben romlott meg. Az európai vezetők nemcsak a tavaly nyári, sikertelen katonai puccskísérletet követő tisztogatásokat és jogsértéseket kifogásolják. Több uniós ország, Németországgal az élen azt is megtiltotta, hogy az áprilisi, a török elnök hatalmát megerősítő népszavazás előtt Recep Tayyip Erdogan, török államfő, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (HDP) vezetői a területükön kampányoljanak. Ankara erre érzékenyen reagált, heves nyilatkozatháború kezdődött. A török kormányzat azóta nem engedi, hogy a német törvényhozás, a Bundestag képviselői meglátogassák az incsirliki légitámaszpontot, és a kis-ásziai ország EU-tagjelölti státusza is veszélybe került. Erdogan idén többször is nácinak titulálta a német vezetést, majd felszólította az ország török származású állampolgárait: ne adják szavazatukat a mainstream pártokra a szeptemberi német választásokon. Gabriel szavai valószínűleg tovább. növelik majd a feszültséget.

Forrás: Reuters