Már a helyi politikai vezetők sincsenek biztonságban Törökországban

A múlt héten őrizetbe vették Berkan Sönmezayt, a törökországi Bilecik tartománybeli Sögüt körzet kormányzóját. A politikust a ByLock nevű mobiltelefonos alkalmazás használata miatt tartóztatták el.

A Hürriyet, török híroldal úgy tudja: Sönmezayt csütörtökön vette őrizetbe a helyi rendőrség terrorellenes csoportja, majd Bilecikbe szállította kihallgatásra. Az elhárítók a férfi irodáját és lakását is átkutatták, bizonyítékok után nyomozva.

Törökországban tavaly július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 145 ezer személy), közel 124 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett közel 184 médiumot és 2100 oktatási intézményt is bezárattak.   

A ByLock nevű mobiltelefonos alkalmazás egy chatelésre, kommunikációra alkalmas applikáció. A török hatóságok szerint a tavaly nyári, sikertelen katonai puccskísérlet egyes résztvevői és támogatói, valamint Gülen hívei ezt használták az egymás közötti titkos kommunikációra. Azóta az app több felhasználóját is őrizetbe vették.

Forrás: Turkey Purge