Török Alkotmánybíróság: alkotmányellenes volt a tüntetők megbírságolása

A Török Alkotmánybíróság (AB) a héten ítéletet hozott egy 2014-es tüntetés ügyében: a testület szerint a rendőrség alkotmányellenes módon járt el, amikor az utakat és vasúti síneket blokád alá vonó demonstrálókat megbírságolta.

Az eset háttere, hogy 2014-ben egy nyugat-törökországi tartományban öt tüntető közúti blokáddal emlékezett meg három baloldali diáktüntető 1972-es kivégzéséről. Hárman egy főutat torlaszoltak el, közlekedési dugót okozva ezzel, ketten pedig egy vasúti átkelőnél tartottak felvonulást és olvastak fel egy beszédet. Az öt személyt közúti vétség és tiltott demonstráción való részvétel miatt akkor megbüntették. Az AB azonban most úgy ítélt: tettük békés volt, belefért a gyülekezési és egyesülési szabadságba, ezért azt védelem illette volna meg.

A bíróság az indoklásban kifejtette: a tüntetők rövid rendezvényükkel senki jogait nem korlátozták, ráadásul a hatóság más útvonalon is biztosítani tudta volna a közlekedést. Az AB ezért megsemmisítette az ítéletet. Mindazonáltal perújítást rendelt el az ügyben.

A bíróság döntése példanélküli és esélyes, hogy lavinát indít majd el.

Forrás: Hurriyet Daily News