A török jogászok közt is tovább folyik a tisztogatás

Összesen hét jogász ellen adtak ki elfogatóparancsot Törökországban a múlt héten, Gülen-pártiság vádjával. 4 ügyvéd, 2 bírójelölt, és egy jogi asszisztens van köztük.

A Törökország déli részén indult nyomozás természetesen a Hizmet ellen folyik, és a gyanúsítottakat korábban már elbocsájtották állásukból. Most pedig a tokati ügyészség elfogatóparancsot adott ki ellenük. Kézrekerítésükre rendőri akció indult.

A hat tartományra kiterjedő hatósági hajtóvadászat eredményeképpen öt személyt sikerült elfogni. A többieket még keresik.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 152 ezer személy), majdnem 134 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 189 médiumot és több mint 3000 oktatási intézményt is bezárattak.

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.  

Forrás: Turkey Purge