Választási csalást sejt a törökországi kurd ellenzék

Választási csalás gyanúját veti fel az a lépés a törökországi kurd ellenzék szerint, hogy a választási bizottság több, kurdok lakta szavazókör helyszínét önkényesen megváltoztatta. A Választási Főtanács (YSK) szerint azonban csupán a választók megfélemlítését akarják meggátolni a közel 150 ezer embert érintő lépéssel.

A baloldali kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) úgy véli: egy trükkről van szó, melynek során az ellenzéki érzelmű kurd települések helyett a kormánypárti falvakba helyezik át a szavazóköröket. Ez felveti a választási család gyanúját a párt szerint.

A török törvényhozás nemrégiben hozott törvényt arról, hogy a YSK saját hatáskörben jelölhesse ki a szavazókörök helyszíneit, illetve méretét. A HDP pedig joggal fél attól: a barátságtalan környezetben nem fogja tudni átlépni a parlamentbe jutáshoz szükséges, 10%-os küszöböt. A legfrissebb közvéleménykutatások szerint a formáció éppenhogy eléri ezt a számot. Az összellenzék pedig fej-fej mellet halad a jelenlegi kormánypárttal. Tehát látszik, hogy minden változáson sok minden múlik.

„A biztonság fontos, de az is nagyon fontos, hogy a szavazók szabadon gyakorolhassák jogaikat”-nyilatkozta Sadi Güven, a választási bizottság elnöke, aki szerint a lépésre azért van szükség, mert kurd gerillák megpróbálhatják majd megfélemlíteni a szavazókat ezekben a térségekben.

„Világos, hogy a lépés célja az, hogy a HDP-t támogató falvakból áthelyezzék a szavazóköröket. (…) A változások által érintett százezres tömeg hatalmas szám, melynek szava van a választás kimenetelében”-kontrázott Ayhan Bilgen, a HDP szóvivője.

Az új török választási törvényt egyébként az ellenzék más okokból is bírálta. Az ugyanis többek között könnyebbé teszi egy szavazólap érvénytelenné nyilvánítását, valamint a szavazó kérése esetén megengedi, hogy a delegáltak bemenjenek a fülkébe, segíteni neki.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból, másokat pedig börtönbe vetettek. A rendkívüli állapotot többek szerint a kormányzat arra használja fel, hogy leszámoljon az ellenzékkel, köztük a kurdok képviselőivel is. Tavalyelőtt nyár óta rengeteg kurd politikust, újságírót, és aktivistát vettek őrizetbe főleg terrorizmus és szeparatizmus támogatásának vádjával Törökország délkeleti, kurd többségű területein. Az őrizetbe vett kurdok száma több százra rúg, köztük van a kurdokat képviselő, baloldali Népek Demokratikus Pártja (HDP) több parlamenti képviselője, és a párt két társelnöke is. Ankara előszeretettel tartóztat le, mozdít el helyükről kurd polgármestereket, hogy aztán saját vezetőt nevezhessen ki adott település élére. 

Forrás: The New York Times-NYT