Akadályozza az ellenzék kampányát a török állami média

A török állami televízióadó, a TRT nem hajlandó adni a legnagyobb ellenzéki párt kampányvideóját. A baloldali kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) a spotban a rendkívüli állapot feloldását ígéri választási győzelme esetén.

„A TRT felügyeleti szerve elutasította a hirdetésünket. Így nem adják a tévéspotunkat, amiért fizettünk nekik. Úgy tűnik tilos a jogállamiság visszaállítását, valamint a rendkívüli állapot és a törvénytelen gyakorlatok eltörlését követelni”-így jelentette be a hírt Tuncay Ozkan, a CHP képviselője a Twitteren.

A forráslinken megtekinthető kampányfilmben az ellenzék fő ereje ígéri: amennyiben megnyeri a közelgő országgyűlési választásokat, úgy eltörlik a rendkívüli állapotot.

Törökországban június 24.-én fognak előrehozott választásokat tartani. A török törvények szerint legkorábban jövő év novemberében tarthattak volna törvényhozási és elnökválasztást. Recep Tayyip Erdogan, török államfő feltehetőleg azért hozatta előre a voksolást, mert amennyiben megnyeri, úgy hozzáférhet prezidenciális jogköréhez. Törökországban egy tavalyi népszavazáson ugyanis a választók szentesítették az elnöki rendszer bevezetését, mely szinte diktátori jogkört garantálhat majd Erdogannak.

Forrás: Turkey Purge