Szomorú rekord: egy hónap alatt 22 támadás érte a kurdpártot

Csupán 35 nap leforgása alatt összesen 22 támadás érte a kurbarát baloldali Népek Demokratikus Pártját (HDP), írta meg az ellenzéki török Cumhurriyet.

A török kormányzat, bürokráciája és hívei mindegyik ellenzéki formáció ellen fellépnek, ám senki nem kapott annyi támadást, mint a HDP, kampánya elindulása óta.

A kurdpárt elmondta, hogy csak Ankarában összesen tízszer támadtak fizikailag hivatalaikra, vagy standjaikra az utcán. Isztanbulban ez a szám hat, egyéb városokban pedig négy. Ugyanezen időszak alatt 134 aktivistájukat és politikusukat vették őrizetbe: többek ellen már vádat is emeltek. A párt elnökjelöltje, Selahattin Demirtas is börtönben van egyébként.

Mindeközben az egyik legesélyesebb ellenzéki párt, a jobbközép IYI Párt, és az iszlamista Aranykor Pártja (SP) is támadásokat jelentett.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból, másokat pedig börtönbe vetettek. A rendkívüli állapotot többek szerint a kormányzat arra használja fel, hogy leszámoljon az ellenzékkel, köztük a kurdok képviselőivel is. Tavalyelőtt nyár óta rengeteg kurd politikust, újságírót, és aktivistát vettek őrizetbe főleg terrorizmus és szeparatizmus támogatásának vádjával Törökország délkeleti, kurd többségű területein. Az őrizetbe vett kurdok száma több százra rúg, köztük van a kurdokat képviselő, baloldali Népek Demokratikus Pártja (HDP) több parlamenti képviselője, és a párt két társelnöke is. Ankara előszeretettel tartóztat le, mozdít el helyükről kurd polgármestereket, hogy aztán saját vezetőt nevezhessen ki adott település élére. 

Törökországban június 24.-én fognak előrehozott választásokat tartani. A török törvények szerint legkorábban jövő év novemberében tarthattak volna törvényhozási és elnökválasztást. Recep Tayyip Erdogan, török államfő feltehetőleg azért hozatta előre a voksolást, mert amennyiben megnyeri, úgy hozzáférhet prezidenciális jogköréhez. Törökországban egy tavalyi népszavazáson ugyanis a választók szentesítették az elnöki rendszer bevezetését, mely szinte diktátori jogkört garantálhat majd Erdogannak.

Forrás: Turkish Minute

Fotó: AFP / ILYAS AKENGIN