Szabadlábon a szíriai török beavatkozást ellenző diákok

A CNN, amerikai televízióadó török nyelvű adása jelentette: szabadon engedtek 14, a szíriai török beavatkozás ellenzése miatt vád alá helyezett török diákot.

A szerdai hírek szerint ezek azonosak azokkal az egyetemi hallgatókkal, akiket még márciusban tartóztattak le. Az isztanbuli Bogazici Egyetem diákjai tavasszal szerveztek tüntetést a katonai akció ellen. A hatóságok márciusban indítottak eljárást ellenük. Terrorizmus propagálása a hivatalos vád. Médiaértesülések szerint azonban a hatóságok azt is gondolják, hogy a diákok a kurd szeparatistákkal azonosultak, és „rossz színben tüntették föl Törökországot”.

A hatóságok egyébként jóelőre világossá tették: eljárás fog indulni a hadjárat ellenzői és kritikusai ellen. Törökország néhány hónapja indított offenzívát a szíriai kurd állások ellen: céljuk a Kurd Népvédelmi Erők (YPG) kiszorítása a török határsávból, Afrin közeléből, azok ugyanis Ankara szerint összejátszanak a török földön is aktív Kuridsztáni Munkáspárt (PKK) merénylőivel és gerilláival. Jelenleg összesen közel 800 török állampolgár van előzetes letartóztatásban, vagy vád alatt az afrini offenzíva bírálata miatt.

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) az 1980-as évek óta folytat gerilla-, és terrorakciókat Törökország délkeleti, kurdok lakta területein. Ankara és a PKK között egy ideig fegyverszünet állt fenn, ám annak 2015-ös összeomlása a konfliktus egyik legvéresebb szakaszát nyitotta meg, amely a mai napig tart. A PKK-t többek között Törökország, az USA és az EU is terrorszervezetként tartja számon.

A demonstráció egyébként valójában ellentüntetés volt. Egy diákcsoport ugyanis a török beavatkozás mellett tüntetett, a most őrizetbe vett tanulók erre válaszul szerveztek demonstrációt.

A diákok pere azonban nem ért véget: hat másik, eddig is szabadlábon levő társukkal együtt előreláthatólag októberben kell bíróság elé állniuk.

Forrás: Reuters