Ankara az EBESZ-t bírálja jelentése miatt

Bírálta az EBESZ-t a török kormány, amiét az rájuk nézve elítélő jelentést adott ki a törökországi választásokkal kapcsolatban.

Hami Aksoy, a török külügyi tárca szóvivője pénteken elmondta: a jelentés tartalmaz „bizonyos kommentárokat, némelyek pedig ezek közül politikai természetűek is”.

„Az EBESZ országunkban működő választási megfigyelő missziója által június 15-én kiadott jelentést figyelmesen megvizsgáltuk. Nagyon úgy tűnik azonban, hogy bizonyos megjegyzések (…) nem fedik a valóságot”-mondta a szóvivő a török állami hírügynökség szerint az EBESZ előzetes jelentésével kapcsolatban.

A jelentés bírálja a törökországi helyzetet: úgy véli, hogy nem érvényesül hiánytalanul a gyülekezési, és egyesülési jog, valamint a sajtó-, szólás-, és önkifejezésszabadság. A jelentés külön kitér arra, hogy az egyik jelölt, Selahattin Demirtas börtönből kénytelen kampányolni, mert elítélték.

A választás napján összesen 9 nemzetközi megfigyelő fogja felügyelni a választásokat Törökország-szerte. Ebből természetesen az EBESZ is részletes, végleges jelentést fog készíteni.

Törökországban június 24.-én fognak előrehozott választásokat tartani. A török törvények szerint legkorábban jövő év novemberében tarthattak volna törvényhozási és elnökválasztást. Recep Tayyip Erdogan, török államfő feltehetőleg azért hozatta előre a voksolást, mert amennyiben megnyeri, úgy hozzáférhet prezidenciális jogköréhez. Törökországban egy tavalyi népszavazáson ugyanis a választók szentesítették az elnöki rendszer bevezetését, mely szinte diktátori jogkört garantálhat majd Erdogannak.

Forrás: Hurriyet Daily News