Erdogan: ha győzök, vége a szükségállapotnak!

Recep Tayyip Erdogan, török elnök is megígérte a szükségállapot megszüntetését, amennyiben újrázhat a választásokon.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 152 ezer személy), majdnem 139 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 189 médiumot és több mint 3000 oktatási intézményt is bezárattak. Mindezen intézkedésekre elsősorban a puccs után bevezetett szükségállapot ad felhatalmazást a török kormánynak. Ez alapján jelentősen szűkültek az emberi és polgári jogok, a kormány jogköre pedig bővült. Gyakorlatilag rendeletekkel kormányozhatnak, és bárkit őrizetbe vehetnek.

Törökországban június 24.-én fognak előrehozott választásokat tartani. A török törvények szerint legkorábban jövő év novemberében tarthattak volna törvényhozási és elnökválasztást. Recep Tayyip Erdogan, török államfő feltehetőleg azért hozatta előre a voksolást, mert amennyiben megnyeri, úgy hozzáférhet prezidenciális jogköréhez. Törökországban egy tavalyi népszavazáson ugyanis a választók szentesítették az elnöki rendszer bevezetését, mely szinte diktátori jogkört garantálhat majd Erdogannak.

„Amennyiben elnökként folytathatom a munkámat, és, ha Isten is úgy akarja, első dolgom lesz megszüntetni a szükségállapotot!”-mondta Erdogan a török 24Tv-nek. Minden bizonnyal az aggasztja, hogy ezt minden vetélytársa megígérte. Korábban ugyanis úgy nyilatkozott: mindaddig fennmarad a rendkívüli állapot, amíg minden veszély el nem hárul, ami az országot fenyegeti.

A baloldali kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke, Kemal Kilicdaroglu korábban azon gúnyolódott, hogy Erdogan csupán a rendkívüli állapot „felülvizsgálatát” ígérte meg, amely szerinte akár szigorítást is jelenthet.

„Ez a „felülvizsgálat” akár még szigorítást is jelenthet, ugye?”-kérdezte gúnyosan a politikus a szükségállapottal kapcsolatban, melye nemrégiben az EBESZ is bírált.

Forrás: The London Times