Védőőrizetben a törökországi puccsper fővádlottja

Védőőrizetbe vette a német rendőrség Adil Öksüzt, a törökországi puccsperek egyik fővádlottját a német fővárosban. Berlin egyelőre nem tartóztatja le, hiába akarja Ankara ezt.

Öksüz, török teológust a török ügyészség azzal vádolja: a 2016 nyári, sikertelen katonai puccskísérlet egyik értelmi szerzője és felbújtja volt.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 152 ezer személy), majdnem 139 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 189 médiumot és több mint 3000 oktatási intézményt is bezárattak.

Öksüz török médiaértesülések szerint eddig Berlin, Neukölln városnegyedében bujkált, állítólag a Hizmet segítségével. Német médiaértesülések szerint azonban a rendőrség elfogta, és egyelőre védőőrizetbe helyezte. Egy neve elhallgatását kérő rendőr az egyik német újságnak elmondta: a férfit itt találták meg, és innen egy nyilvánosságra nem hozott helyre szállították, biztonsága érdekében, Ezt több német lap is megerősítette.

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.  

Forrás: Hurriyet Daily News