Óriási botrány: Letartóztatták a Welt újságíróját, tajtékzik a német vezetés

Sigmar Gabriel, a német külügyi tárca vezetője bekérette a külügyminisztériumba kedden Törökország berlini nagykövetét, az Isztambulban előzetes letartóztatásba helyezett Deniz Yücel török származású német újságíró ügyében. A Die Welt című lap tudósítója elleni fellépés miatt Joachim Gauck német államfő is bírálta a török vezetést.

Szakítópróba előtt a két ország

Gabriel a nagykövettel lefolytatott beszélgetést követő sajtótájékoztatóján annak a véleményének adott hangot, hogy a Die Welt című lap törökországi tudósítójaként dolgozó újságíró előzetes letartóztatása erőteljesen megterheli Berlin és Ankara viszonyát.

A két ország viszonya az egyik legnagyobb szakítópróba előtt áll - jelentette ki.

Gabriel szerint a török nagykövetnek világosan tudomására hozták, hogy nagyon nagy eltérések vannak a két ország között a sajtó- és véleménynyilvánítás szabadságának érvényesülését illetően.

A Deniz Yücel iránti szolidaritás a német közvélemény álláspontjának világos kinyilvánítása - tette hozzá.

Gabriel - előző napi nyilatkozatához hasonlóan - kiemelte, hogy nyomatékos erőfeszítéseket fognak tenni, hogy Deniz Yücel hamar visszanyerje szabadságát, és jó megoldás szülessen Deniz Yücel, a sajtó- és véleménynyilvánítás szabadsága, és a német-török kapcsolatok ügyében is.

Az előzetes letartóztatás elrendelése "egy túlzottan szigorú, és ezért nem megfelelő döntés volt" - hangsúlyozta a miniszter.

Gabriel emellett arra is figyelmeztetett, hogy a Yücel-ügy "végtelenül" megnehezíti az ésszerű viszonyok kialakítását Törökország és Németország, valamint Ankara és az EU között. Hozzáfűzte: a berlini kormány követeli, hogy az ankarai német nagykövetség munkatársai számára biztosítsák a vizsgálati fogságban lévő Yücel felkeresésének lehetőségét.

a cikk folytatása (atv.hu)