Alkotmányos krízis van Törökországban az újságírókat védő ügyvéd szerint

Egy, vád alá helyezett újságírókat védő török ügyvéd szerint az a tény, hogy a hatóságok nem engedik szabadon a bíróság rendelete ellenére sem az általa védett két újságírót, azt jelzi, hogy az országban alkotmányos krízis van.

A két újságíró ügyéről mi is írtunk korábban. Mehmet Altan és Sahin Alpay két török ellenzéki újságíró, akik több mint 2 éve vannak előzetes letartóztatásban. Az ügyészség az államrend megdöntésére irányuló kísérletben való részvétellel, és terrorcsoportok támogatásával vádolja őket, amely vádakat ők tagadnak. Mindkettőjüket a 2016 nyári, sikertelen katonai puccskísérletet követő tisztogatások során vették őrizetbe, amely a kormánykritikus médiát is érintette. Az ő kérelmüket fogadta be a török legfelsőbb bíróság, amely elrendelte, hogy mivel a börtönhatóságokat többszörösen megsértették a két újságíró jogait, így szabadlábra kell őket helyezni. A szabadon engedést a gyakorlatban elrendelni hivatott, alsóbb szintű büntetőbíróság azonban törvényellenes módon megtagadta a határozat végrehajtását. Altan és Alpay így egyelőre börtönben maradnak.

„Ez az alkotmányos rend krízise Törökországban!”-mondta el Kemal Cengiz a Reuters hírügynökségnek, aki szerint egy alsóbbszintű bíróságnak nincs joga felülbírálni a legfelsőbb bíróság döntését, egyébként pedig amúgy sincsen semmilyen bizonyíték a perbe fogott ügyvédekkel szemben. Cengizék egyébként fellebbeztek, megtámadták az alsóbbszintű bíróság döntését. Nyilatkozataik szerint arra is készen állnak, hogy az európai emberjogi bíróságig is elmenjenek.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 152 ezer személy), majdnem 133 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 187 médiumot és több mint 3000 oktatási intézményt is bezárattak.         

Forrás: Reuters