208 dalt tiltottak be Törökországban

Összesen 208 dalt tiltott le műsoráról a török köztévé (TRT). A 142 török, és 62 kurd dalt a 16 állami adó egyikén sem játszhatják majd le.

A Hürriyet, török híroldal információi szerint a tiltott dalok szerzői között több, ismert török előadó is van (Koray Avcı, Onur Akın, Sıla, Nüket Duru, Berkay, Demet Akalın, Bengü ). Sokuk a török kormány ismert kritikusa.

A tiltásra először Atila Sertel, ellenzéki parlamenti képviselő fedezte fel.

„Törökország régen maga mögött hagyta a puccs időszakát, mégis, a török kormány olyan lépéseket tesz, amelyek még akkoriban is meglepetésszerűen hatottak volna”-mondta el Sertel, aki azzal vádolta az Erdogan-kormányt, hogy folyamatos polgárháborús helyzetben tartja a török társadalmat.

A baloldali, kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) politikusa azt is kifogásolta, hogy kormánypárti előadók szerzeményeit szerinte viszont túl sokan játszák az állami adókon.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 152 ezer személy), majdnem 133 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 189 médiumot és több mint 3000 oktatási intézményt is bezárattak.          

Forrás: Turkey Purge