Törökország: Jöhet az internetes cenzúra?

Elfogadta a török törvényhozás azt a javaslatot, amely szerint a török médiahatóság hatásköre mostantól a hagyományos médiumok mellett az internetes tartalmakra is kiterjed. Eddig az online tér volt sokaknak – köztük a médiumoknak is – az utolsó esély, most azonban folytatódik a sajtószabadság szűkítése.

A törvény mögött meghúzódó egyik tényező az lehet, hogy több műsorszolgáltató is internetes tévé indításával kerülte ki a hagyományos médiumokra vonatkozó szabályozást (pl. a PuhuTv, amely egy trágár nyelvezetet és erotikus jelenteket is tartalmazó sorozatát csak online vetítette). Ezt mostantól nem tehetik meg, a kiskapu bezárult. Mostantól az internetes tévékre a hagyományos csatornákkal azonos szabályozás vonatkozik majd: tartalmaikat nekik is engedélyeztetniük kell a médiahatósággal, amely cenzúrázhatja, vagy akár le is tilthatja azokat.

A lépés  - amely a népszerű szolgáltatót a Netflixet is érintheti - feltehetőleg éles kritikát vált majd ki a törökországi ellenzék, és a nyugati államok, illetve közvélemény felől.

Az ügyet bonyolítja, hogy a médiahatóság egyik ellenzéki delegáltja nemrégiben azt nyilatkozta: a hatóság egy ideje a nemzetbiztonságiakkal is együtt kell működjön. Törökországban eddig is létezett cenzúra: tiltották az erotikus, trágár, illetlen, politikailag kényelmetlen, vagy akár csak az italt és a dohányzást megjelenítő egyes tartalmakat.

Ismet Demirdogan, a Reuters, brit hírügynökségnek azt is elmondta: a kormánypárti tartalmak érezhetően gyorsabban kapnak zöld utat. Az ellenzéki delegált hozzátette: van olyan műsor ezzel szemben, amelyet közel 2 éve várakoztatnak.

„A kormányzat célja a törvénnyel, hogy az ellenzéknek a közelgő választásokig ne maradjon felülete”-kommentálta a szerdán elfogadott törvényt az egyik ellenzéki képviselő.

Forrás: Reuters