Deniz Yucel köszöntötte támogatóit

Deniz Yucel köszöntötte támogatóit. A Törökországban bebörtönzött török-német kettős állampolgárságú újságíró szabadon bocsájtása után először szerepelt nyilvánosan: köszönetet mondott mindenkinek, aki kiállt érte. Perének azonban még közel sincs vége.

„A tény, hogy voltak, akik kiálltak mellettem nagyban hozzájárult a közérzetem javulásához (a börtönben). Jól vagyok! Tényleg!”-mondta támogatóinak az öt hete szabdlábra helyezett Yücel.

„Még, ha le is akarnak gyűrni titeket, még, ha el is veszik tőletek még a papírt, és a tollat is: még akkor is tudtok kiutat találni, és folytatni!”-mesélt nehézségeiről, és az írás hatalmáról a magánzárkában tartott riporter, akit a szabadon bocsájtása érdekében létrehozott polgári kezdeményezés által szervezett esemény közönsége felállva tapsolt meg.

A „Free Deniz!” nevű szerveződés több szolidaritási akciót is szervezett Yücel mellett. Ezekről az újságíró kifejtette, hogy számára személyesen is nagyon sokat jelentettek. A riporter külön köszönetet mondott ügyvédjének, és a feleségének is, akiket a színpadon is megölelt, majd megemlékezett a Törökországban bebörtönzött számos újságíróról.

Yücel kálváriájának azonban nincs vége. Bár szabadlábon van, pere a nyáron várhatóan folytatódik Törökországban. Többek között uszítással, és terrorizmus támogatásával vádolják. Nem tudni, hogy vissza kell-e térnie Törökországba, ahogyan perének pontos dátuma sem ismert. Az azonban már biztos, hogy az ügyész 18 év, letöltendő szabadságvesztést kért rá.

Forrás: Deutsche Welle