Újabb török újságírót helyeztek vád alá

Vádat emeltek Törökországban Can Dundar ellenzéki újságíróval szemben. A török kormány Interpol-körözést is szeretne ellene kiadatni, ugyanis Németországban él.

Dundar ellen az Anadolu Hírügynökség jelentése szerint hétfőn kérte Interpol-körözés kiadatását a török hatóság. Amennyiben az Interpol rábólint, úgy az újságírót elvileg Németországban is őrizetbe vehetik.

Dundar korábban a Cumhurriyet, törökországi ellenzéki lap főszerkesztője volt. Ez a lap szivárogtatott Ankara szíriai fegyverügyleteiről, ezért az újság gyakorlatilag üldözve van. Több alkalmazottját is börtönbüntetésre ítélték, többek között Dunart is. Ő maga ezért menekült Németországba.

Dundar a Twitteren azt írta az ügyével kapcsolatban: szégyenletes lenne, ha az Interpol engedne a török nyomásnak.

„Az Interpolból Ankara Erdogan rendőrségét akarja faragni. Nagyon meg kell gondolniuk tehát, mit lépnek a török kérésre”-nyilatkozta a német Deutsche Welle (DW) rádiónak az újságíró.-„Hibát követtek el, amikor letartóztattak egy török újságírót Spanyolországban. Remélem, ezúttal óvatosabbak lesznek”-utalt Dogan Akhanli esetére, akit ankarai kérésre vettek őrizetbe tavaly nyáron a spanyol rendőrök.

Forrás: Deutshe Welle-DW