Ankara megakadályozza az ellenzéki írónő németországit látogatását

A török hatóságok bevonták Asli Erdogan, ellenzéki érzelmű írónő útlevelét, aki így nem utazhat Németországba. A török elnökkel csupán névrokonságban álló Erdogan egy kitüntetést vett volna át Osnabrückben.

Asli Erdogannak ítélték idén az Erich Maria Remarque Békedíjat, ám azt az írónő útlevele bevonása miatt nem tudja átvenni. A szeptember végi kitüntetési ceremóniát ezért online fogja követni. Erdogan egy regényéért kapja a díjat, de nemcsak emiatt ismert: emberjogi aktivista, és újságíró is, aki rendszeresen bírálja a török kormányzatot, és áll ki a kurdok jogai mellett. Nem csoda tehát, hogy a tavaly nyári, sikertelen puccskísérletet követő tisztogatási hullám során ő is a hatóságok célkeresztjébe került: vád alá helyezték, négy hónapra előzetes letartóztatásba helyezték, útlevelét pedig érvénytelenítetették. Erdogan ősszel fog bíróság elé állni, „terrorizmust támogató propaganda” miatt.

Az írónőt egy ideje szabadlábra helyezték, és lakhelyelhagyási tilalmat sem rendeltek el ellene. Elvben külföldre is utazhat, ám ehhez a hatóságok engedélye szükséges. Ügyvédje tájékoztatása szerint pedig nem kapta meg az engedélyt, hogy szeptemberben Németországba utazzon a díjátadóra.

Osnabrück városa minden évben egy, a szépirodalom terén maradandót alkotó művésznek ítéli oda az Erich Maria Remarque Békedíjat. A „Nyugaton a helyzet változatlan” szerzőjéről elnevezett kitüntetést 1991 óta adományozzák. A díjazottnak feltétel, hogy kiállást tanúsítson a béke iránt.

Törökországban tavaly július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 146 ezer személy), közel 125 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett közel 184 médiumot és 2100 oktatási intézményt is bezárattak.    

Forrás: Deutsche Welle - DW