Ismét lejjebb csúszott Törökország a sajtószabadság-ranglistán

A nemzetközi újságíró jogvédő szervezet évente megjelenő rangsorolásában Törökország a 180 ország közül a 157. helyen szerepel. 2010-ben a 138. volt, míg 2002-ben a 99.

A jelentés összefoglalója kiemelten említi Törökországot is, amely tavaly óta 2 hellyel került hátrébb, és az RSF szerint most egy szinten van Egyiptommal (161. hely). „Ezekben az autokratikus országokban már nincs semmi, ami kontrollálhatná a politikusok médiaellenes fellépését. A médiaiszony annyira nyílttá vált, hogy terrorizmus vádjával rendszeresen tartóztatnak le és börtönöznek be újságírókat” – olvasható a jelentésben.

Törökországot a világ legnagyobb újságíró börtöneként említik, ahol Recep Tayyip Erdoğan török elnök a 2016. júliusi puccskísérlet óta szabályos boszorkányüldözést folytat a kritikus média ellen. Több tucat újságírót vettek őrizetbe, majd tartottak vizsgálati fogságban több mint egy évig. Az újságírók pere már elkezdődött, közülük néhányban ítélet is született, életfogytig tartó börtönbüntetéssel. A RSF szerint a rendkívüli állapot lehetővé tette, hogy a kormánypárt a pluralizmus utolsó maradványait is felszámolja és alkotmányos reformot vezessen be Erdogan hatalmának megszilárdítása érdekében.

Törökországot közvetlenül Ruanda, Fehéroroszország és a Kongói Köztársaság előzi meg a ranglistán.

Az RSF úgy véli, hogy az idei ranglista jól tükrözi az újságírókat övező ellenséges hangulatot. A médiaellenes fellépés bevett eszköze lett a politikai elitnek, és az autokrata rendszerek mindent elkövetnek azért, hogy a média számukra nem elfogadható képviselőit a demokrácia ellenségeiként állítsák be.

Az RSF 2002 óta évente rangsorolja az országokat a sajtószabadság minősége alapján.

Írta: turkinfo.hu (RSF, BBC Türkce)