Kormánykritikus lap munkatársait ítélték börtönre Törökországban

Cumhuriyet (Köztársaság) török napilap tizennégy munkatársát terrorista szervezetek támogatásának vádolták.

Az isztambuli Silivri kerületének bíróságán kilenc hónapja zajló perben született ítélet nem jogerős, a védők már korábban bejelentették, hogy fellebbezni fognak az elmarasztaló ítéletek ellen. A vádlottak a fellebbezési eljárás ideje alatt szabadlábon védekezhetnek. Az eddig egyedüliként még vizsgálati őrizetben tartott Aki Altay, a Cumhuriyet igazgatótanácsának elnöke is feltételesen szabadlábra kerülhetett. A Reuters hírügynökség közlése szerint a napilap 14 munkatársát ítélték el, hármukat azonban felmentették. Az ügyben eredetileg vádlottként szereplő – de külföldön tartózkodó – két személy, a Németországban élő Can Dündar volt főszerkesztő és a szökésben lévő Ilhan Tanir elleni eljárást elkülönítve folytatják.

Az AFP francia hírügynökség tudósítójának közlése szerint a lap munkatársait két és fél évtől nyolc évig terjedő börtönbüntetésekre ítélték. A legtovább terjedő büntetéseket Murat Sabuncura, a lap főszerkesztőjére, Aki Altay, a Cumhuriyet igazgatótanácsának elnökére, Ahmet Sik oknyomozó újságíróra és Aydin Engin újságíróra szabta ki az ítélőszék, ők egyenként több mint 7 év börtönt kaptak – olvasható a Cumhuriyet internetes felületén. A dpa német hírügynökség értesülése szerint Altayt nyolc év egy hónap és tizenöt nap szabadságvesztésre ítélték, Sabuncu és Sik hét és féléves börtönt kapott – írja az MTI. A többi vádlottat rövidebb tartamú szabadságvesztésre ítélték. A Reuters ugyanakkor kiemelte, hogy az egyik vádlott, Ahmet Kemal Aydogdu nem is dolgozott a napilapnak, mégis ő kapta a legsúlyosabb büntetést, tíz év szabadságvesztést. A férfi a Twitteren folytatott tevékenysége miatt került a vádlottak padjára – mondta Ozden Ozdemir, az egyik védőügyvéd.

A Cumhuriyet munkatársait azzal vádolták, hogy védelmezik és támogatják az Ankara által terrorista szervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kurd szakadár szervezetet, a szélsőbaloldali Forradalmi Népi Felszabadítási Párt-Frontot (DHKP-C), valamint a 2016-os puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen mozgalmát. Emre Ipernek, a lap könyvelőjének a bűnösségét viszont terrorpropaganda terjesztéséért állapította meg a törvényszék.

Írta: zoom.hu