Ezúttal egy francia újság címlapja miatt balhézik Erdogan

Felháborítónak tartja a török kormány, és személyesen Recep Tayyip Erdogan, elnök a Le Point nevű, francia magazin címlapját, amely diktátornak nevezi Erdogant. Ankara Emmanuel Macron, francia elnököt is belekeverné az ügybe.

A történet előzménye, hogy Macron támogatásáról biztosította a támadások alatt álló lapot, amely május 24.-ei címlapján a török államfő fotójáét közölte le, azzal a  felirattal: „A Diktátor. Meddig megy el Erdogan?”

„A sajtószabadságért nincs túl nagy ár, mert annélkül diktataúrában élnénk”-mondta a francia elnök, aki így biztosította támogatásáról az erdoganista törökök által megtámadott lapot. A dühös kormánypárti törökök nemcsak szóban szálltak harcba: hirdetőoszlopokat rongáltak meg, és a magazint áruló standokat támadtak meg.

„A demokrácia nemcsak abból áll, hogy átkozódunk, sértegetünk, és rágalmazunk, hanem arról is, hogy figyelembe vesszük a másik, a megtámadott fél álláspontját, és érzékenységét is”-kontrázott Mevlut Csavosoglu. A török külügyminiszter szerint egyébként a dühöngő erdoganisták csupán saját szólásszabadságukkal éltek.

Avignonban rendőrök tudták csak megfékezni a hirdetéseket, és újságos bódékat támadó törököket. Más városokból is érkeztek hírek hasonló incidensekről. A közelgő török választások tovább korbácsolhatják az indulatokat. A baloldali lap – mely egyébként egy cikkében „új Hitlernek” is nevezet Erdogant – honlapján kért segítséget. Emmanuel Macron, francia elnök erre válaszolva állt ki mellettük.

Törökország viszonya az Európai Unió (EU) több államával, köztük Németországgal az elmúlt két évben romlott meg. Az európai vezetők nemcsak a 2016. nyári, sikertelen katonai puccskísérletet követő tisztogatásokat és jogsértéseket kifogásolják. Több uniós ország, Németországgal az élen azt is megtiltotta, hogy az áprilisi, a török elnök hatalmát megerősítő népszavazás előtt Recep Tayyip Erdogan, török államfő, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (HDP) vezetői a területükön kampányoljanak. Ankara erre érzékenyen reagált, heves nyilatkozatháború kezdődött. Törökország ráadásul több európai, főleg német-török kettős állampolgárságú személyt is őrizetbe vett, köztük Deniz Yucel újságírót. A konfliktus következtében a kis-ásziai ország EU-tagjelölti státusza is veszélybe került: több európai politikus is követelte és követeli a csatlakozási tárgyalások megszakítását, Brüsszel pedig Merkel helyeslése mellett előirányozta a kohéziós pénzek csökkentését is. Az utóbbi időben azonban enyhülési folyamat indult: Ankara több külföldi állampolgárt is szabadon bocsájtott (Yucelt is), a két fél pedig kölcsönösen békülékeny hangot ütött meg.

Forrás: Al-Jazeera