Erdoganék már zsidóznak is: a „cionisták” teszik tönkre a lírát

A török állami és kormánypárti média a „zsidó lobbit” vádolja a török líra értékének esése miatt. Még egy izraeli tudós ironikus üzenetét is komolyan vették Erdoganék.

Mint ismeretes, a török valuta szabadesésben van: csak idén 20%-al romlott a líra értéke az amerikai dollárral (USD) szemben. Recep Tayyip Erdogan, török elnök a bajokért egy nem konkretizált, titokzatos „valuta-lobbit” okol. Narratíváját átvette a török médiatérben szinte hegemón kormánypárti média is.

Eddy Cohen, a náciknak az arab világban kifejtett antiszemita propagandáját kutató izraeli akadémikus szerint a török állami és kormányközeli lapok a propagandahadjáratot akkora időzítették, amikor az izraeli nagykövet ideiglenesen vissza lett hívva Ankarából, hogy a zsidókat vetíthessék a valutainfláció mögé. Érdekes módon a Bar Ilan Egyetem kutatójának egy bejegyzése is segítette az erdogani offenzívát.

„Hát nem tudjátok, hogy a világ vagyonának fele egyetlen cionista, zsidó családhoz tartozik?”-írta ki ironikusan a Twitterre Cohen. Bejegyzését, azonban gyorsan átvette a török média. Az Anadolu, török állami hírügynökség, valamint a TRT, török állami televízió arab nyelvű honlapja, mint komoly bizonyítékot hozta Cohen tweetjét, miszerint egy zsidó tudós „vallotta be”, mi áll a líra betegsége mögött (Cohen a lírát támogató hashteget is kitett).

Mindeközben Franciaországban egy Erdogant támadó lap ellen indítottak hadjáratot Erdogan helyi hívei, melybe antiszemita hangok is vegyülnek (erről korábban írtunk). Berlinben pedig Mevlut Cavosoglu, török külügyminiszter vett részt egy megemlékezésen, Angela Merkel, német kancellárral.

Utóbbi rendezvényen egy szélsőjobboldali kölni támadásra emlékeztek, melyben törökök haltak meg, 25 éve. A török külügyér itt a rasszizmus és xenofóbia elleni harcról beszélt. Úgy tűnik azonban, otthon ez nem zavarja annyira Erdogan kormányát.

Forrás: The London Times