Ismét őrizetbe vettek egy újságírót Törökországban

Letartóztatták Berzan Gunes, török-kurd újságírót, a kurd Mezopotamya Hírügynökség riporterét a hatóságok. A közösségi médiában közzétett posztjai miatt helyezték vád alá.

Gunest hétfőn vették őrizetbe Sirnak tartományban, egy korábbi letartóztatási parancs alapján. Még aznap megjelent a bíróság előtt, akik vád alá helyezték és elrendelték előzetes letartóztatásba helyezését. Terrorista propaganda terjesztésével gyanúsítják, a közösségi médiában tett megnyilvánulásai miatt.

Kameráját és laptopját bizonyítékként lefoglalta a rendőrség.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból, másokat pedig börtönbe vetettek. A rendkívüli állapotot többek szerint a kormányzat arra használja fel, hogy leszámoljon az ellenzékkel, köztük a kurdok képviselőivel is. Tavalyelőtt nyár óta rengeteg kurd politikust, újságírót, és aktivistát vettek őrizetbe főleg terrorizmus és szeparatizmus támogatásának vádjával Törökország délkeleti, kurd többségű területein. Az őrizetbe vett kurdok száma több százra rúg, köztük van a kurdokat képviselő, baloldali Népek Demokratikus Pártja (HDP) több parlamenti képviselője, és a párt két társelnöke is. Ankara előszeretettel tartóztat le, mozdít el helyükről kurd polgármestereket, hogy aztán saját vezetőt nevezhessen ki adott település élére.

Forrás: Turkey Purge