Csak augusztusban 30 újságírót tartóztattak le a török hatóságok

Augusztus hónapban 30 újságírót vettek őrizetbe Törökországban, közülük 15 ellen emeltek vádat, és csupán kettőt helyeztek szabadlábra, áll a Szabad Újságírói Kezdeményezés nevű civil szervezet jelentésében.

A csak török nyelven elérhető elemzés kitér arra is: egy hónap leforgása alatt három hírügynökséget, és 4 internetes weboldalt tiltottak be az országban. A török hatóságok folytatták azt a gyakorlatot is, mely szerint ellenzéki újságírók útlevelét vonják be, lehetetlenné téve számukra a külföldi utazást.

Törökország az egyik olyan állam, ahol rekordszámú médiamunkást tartanak börtönben. A Stockholm Szabadságközpont nevű török jogvédőszervezet információi szerint ez a szám augusztus közepén 283 volt. Ebből csupán alig 30 személy ellen van jogerős bírósági ítélet, a többiek perükre várnak a hírhedten zsúfolt török börtönök valamelyikében. 135 újságíró menekült külföldre ezen felül az üldöztetés elől.

Törökországban tavaly július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 146 ezer személy), közel 125 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett közel 184 médiumot és 2100 oktatási intézményt is bezárattak.    

Forrás: Stockholm Center for Freedom