Törökország: újabb újságírót vettek őrizetbe

Egy török büntetőbíróság döntése alapján őrizetbe vették Ece Sevim Öztürk, török oknyomozó újságírót. A nőt terrorizmussal összefüggő vádak miatt tartóztatták le.

Öztürk egyébként már 13 napja egy török rendőrőrsön raboskodik, most azonban formálisan is vádat emelnek ellene, és börtönbe szállítják. A Hizmet támogatásával és terrorista propaganda terjesztésével gyanúsítják, a 2016-os sikertelen katonai puccsal kapcsolatos tényfeltáró riportjairól ismert újságírót. Utóbbi vádpont alatt minden bizonnyal, a hatalomátvételi kísérletről szóló cikkeit értik. Ezekben ugyanis vitatja a Hizmet felelősségét.

Öztürköt, aki a Çağdaşses  nevű híroldal főszerkesztője, április 8.-án fogták el. A hatályos jogszabályok szerint – mint gyanúsított terroristát – egy hétig tarthatták volna fogva vádemelés nélkül.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 152 ezer személy), majdnem 139 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 189 médiumot és több mint 3000 oktatási intézményt is bezárattak.            

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.  

Forrás: Turkey Purge