Ismét több tucat embert tartóztattak le a „Gülen-alkalmazás” miatt

Legalább 41 török állampolgárt állítottak elő pénteken, Izmirben. Az őrizettbe vett személyeket azzal vádolja a török hatóság, hogy a Gülen-mozgalom szimpatizánsai voltak, és használták a ByLock nevű mobiltelefonos alkalmazást.

Összesen közel 50 személy ellen adtak ki elfogatóparancsot a nyomozás folyományaként Izmirben, Konyában és Isztanbulban. Eddig 41-et sikerült közülük kézre keríteni, a többieket még keresi a rendőrség. A vádlottak között a társadalom minden rétegből származó személyek megtalálhatóak.

Törökországban tavaly július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 147 ezer személy), közel 125 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett közel 187 médiumot és 2100 oktatási intézményt is bezárattak.     

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.

A ByLock nevű mobiltelefonos alkalmazás egy chatelésre, kommunikációra alkalmas applikáció. A török hatóságok szerint a tavaly nyári, sikertelen katonai puccskísérlet egyes résztvevői és támogatói, valamint Gülen hívei ezt használták az egymás közötti titkos kommunikációra. Azóta az app több felhasználóját is őrizetbe vették

Forrás: Turkey Purge