A kormánynak nemtetszőt tweetelt a török szépségkirálynő: elvesztette a címét

Megfosztották koronájától a 2017-es „Miss Törökország” cím birtokosát, miután kiderült, hogy a kormánynak nem tetsző módon nyilvánult meg a tavaly nyári katonai puccskísérlettel kapcsolatban. A tavalyi győztest is „trónfosztották”: ő Recep Tayyip Erdogan elnököt „inzultáló” verset tett ugyanis közzé.

A 18 éves Itir Esen idén júliusban, az államcsíny első évfordulóján havivérzését hasonlította az összecsapásokban elhunytak áldozatához: „A mártírokhoz hasonlóan én is a véremmel jelöltem meg e napot!”-szólt a modell Twitter-üzenete, amelyre most derült fény.

A fentiek miatt a verseny szervezői már a múlt heti verseny díjátadója után alig egy órával visszavonták a lány címét, mivel értékelésük szerint egy ilyen megnyilvánulás elfogadhatatlan, Esen pedig méltatlanná vált Törökország képviseletére a Miss World 2017 versenyén. A címétől megfosztott győztes a közösségi médiában reagált: posztjában arról írt, hogy a vitatott bejegyzésnek nem voltak politikai céljai. Esen ezután elnézést kért mindenkitől, akit megsértett: „Úgy neveltek, hogy tiszteljem a hazát és a nemzetet”-tette hozzá.

Az idei győztes nem az első olyan, akit politikai okokból fosztottak meg a lehetőségtől. A tavalyi győztes koronáját például szintén elvették. Az ok: a közösségi médiában „sértegette” Erdogan elnököt. Utóbbiért később felfüggesztett börtönbüntetést is kapott. A változás miatt, ahogyan tavaly, úgy idén is a második helyezett utazhat a világversenyre.

Forrás: BBC