Tombolt a boszorkányüldözés Törökországban: 100 ezer ember ül börtönben egy mobilalkalmazás miatt

Jelenleg közel 102 ezer ember ül börtönben Törökországban a ByLock nevű mobiltelefonos alkalmazás használata miatt, közölte a török kommunikációs hatóság a héten.

„A bíróságok 102 ezer ember nevét küldték meg nekünk. Mi pedig jelentést készítettünk, hogy egytől egyik minden személlyel kapcsolatban kielégítsük az igazságszolgáltatás igényét, bármelyik bíróság is tárgyalja bármelyik személy ügyét.”-mondta el a török Információs és Kommunikációs Technológiai Hivatal (BTK) képviselője a Sabah Daily nevű, kormánypárti napilapnak nyilatkozva.

A listán bírók, rendőrök, katonák, hivatalnokok és más foglalkozásúak is találhatóak. Az információs hatóság most ezeket a személyeket vizsgálata meg. A servezet korábban már elkészítette a nevek lajstromát, melyet a rendőrségen keresztül eljuttatott az igazságszolgáltatáshoz. A bíróságok további vizsgálat céljából küldték vissza nekik a listát. A hatóság most készült el a teljes és átfogó jelentéssel, mely szerint a listán szereplő minden személy érintett a „bűnös” alkalmazás használatában. Az elemzéshez egyébként személyes üzeneteiket is felhasználták.

A török hatóságok szerint a ByLock volt a Hizmet-tagok fő kommunikációs csatornája, melyet a tavaly nyári, sikertelen puccskísérlet megszervezéséhez használtak volna. A vallásos mozgalom mind ezt, mind a hatalomátvételi kísérletben való érintettségét tagadta. A Hizmet szerint egy ingyenesen letölthető applikáció használata önmagában semmilyen bűncselekményre sem bizonyíték.

Törökországban tavaly július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 138 ezer személy), közel 108 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett közel 150 médiumot és 2100 oktatási intézményt is bezárattak.  

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.

Forrás: Turkey Purge