Ellenzéki török írót vettek őrizetbe Spanyolországban

Újabb fejezet a török-német diplomáciai csatában, és a törökországi tisztogatási hullámban. A napokban Ankara kérésére a spanyol hatóságok őrizetbe vettek egy török-német írót, aki vakációját töltötte a mediterrán országban. Berlin elítélte a lépést.

Dogan Akhanlit letartóztatása után nem sokkal szabadlábra helyezték, ám Spanyolországot nem hagyhatja el, amíg Madrid döntést nem hoz a török kiadatási kérelem ügyében. Az író régóta szálka Erdoganék szemében: a török kormánnyal szemben kritikus Akhanli éppen ezért 16 éve felvette a német állampolgárságot is.

Berlin – mivel saját állampolgáráról van szó – azóta reagált. A német külügyet meglepte, hogy Madrid őrizetbe vette a férfit. Szerintük ugyanis a vád nem áll szilárd alapokon.

Dogan Akhanli elmondása szerint szombat reggel még az ágyában feküdt, amikor a spanyol rendőrök kopogtattak nála. A hatóságok az író elmondása szerint azt hitték, egy terrorista ügyében kell intézkedniük. Akhanlit őrizetbe vették, ám egy nappal később – nem mellékesen Sigmar Gabriel, az országban tartózkodó német külügyminiszter közbelépésére – szabadlábra helyezték. Az író ügye még nem zárult le: Ankara kérésére Madrid meg fogja vizsgálni, hogy kiadja-e a férfit Törökországnak.

„Talán csak azért nem törték rám az ajtót, mert kinyitottam nekik, amikor kopogtak!”-mondta el az író, majd hozzátette: „Szörnyű érzés ez, mert azt hittem, hogy Európában biztonságban vagyok. Azt gondoltam, ide nem ér el a török arrogancia és elnyomás. Ők (a török kormány-a szerk.) akkor tiporják lábbal a nemzetközi jogot, amikor csak nekik tetszik. Ennek köze nincs a jogállamisághoz!”

Akhanli nem ismeretlen a török hatóságok előtt. A 80-as években az országot irányító katonai junta bebörtönözte baloldali nézetei miatt. 1991-ben végül Németországban kapott politikai menedékjogot. Az örmény népirtás szörnységeiről is könyvet megjelentető írót a török hatóságok később többször is megpróbálták őrizetbe venni, némely alkalommal köztörvényes bűncselekményekkel megvádolva. Végül 2013-ban a török legfelsőbb bíróság életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte Akhanlit. Az ítélet még mindig érvényben van. Amennyiben tehát Madrid kiadja az írót, úgy élete végéig rács mögé kerülhet.

Hétfőn már Madridban tartott sajtótájékoztatót Akhanli. A németül nyilatkozó író elmondta: reméli, hogy hazatérhet Németországba, mivel Törökországban nem érezné magát biztonságban. Félelmei ellenére leszögezte, hogy továbbra is elszánt: „Sosem fognak elhallgattatni!”

A hónapban egyébként ez már a második olyan török író, akit Erdoganék kérésére vesz őrizetbe a spanyol rendőrség: Hamza Yacilt augusztus elején tartóztatták le.

A Sajtószabadság Európai Központja kiállt az írók mellett: a civil szervezet spanyol szárnya arra kérte Madridot, hogy ne adja ki őket Ankarának.

Forrás: The New York Times