Merénylettel vádolnák meg Gülent és követőit

Fethullah Gülen, ellenzéki muszlim hitszónok ügyvédei úgy vélik: a török kormány és hívei úgy hallgattatnák el az imámot és támogatóit, hogy merényletkísérlettel vádolnák meg őket. Az Erdogant pártoló török médiában már keringenek ilyen hírek.

A kormánypárti török média nemrégiben azt kezdte el terjeszteni, hogy Balkeszir városában olyan Gülen-támogatókat tartóztattak le, akik török politikai vezetőket akartak meggyilkolni. A hatóságok állítólag fegyvereket is lefoglaltak. A hitszónok jogi képviselői szerint azonban ez csupán egy lejáratókampány része. Maga Gülen úgy nyilatkozott: Erdogan az, aki ön-merényletekkel szeretné az ellenzék ellen hangolni a közvéleményt.

Az imám videóüzenetét, melyben a provokációra figyelmeztet az erdoganista propagandagépezet kiforgatta kontextusából, és úgy állította be, mintha maga Gülen buzdított volna merényletekre. A hitszónok jogi képviselői tiltakoztak.

„Először is az az állítás, hogy „merényletre buzdított” volna, ez rágalom. Aki meghallgatja Gülen úr beszédét, maga is beláthatja, hogy ilyen nem szerepel benne. Valójában ő pont arra figyelmeztet, hogy sötét erők merényletekre készülnek, melyet a Hizmet tagjaira kenhetnek majd”-áll az ügyvédek közleményében.

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a tavaly nyári, sikertelen katonai puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.

Forrás: Stockholm Center for Freedom (SCF)