Újabb vádpontok a Törökországban bebörtönzött amerikai lelkésszel szemben

Andrew Brunson, Törökországban bebörtönzött amerikai lelkésszel szemben újabb pontokban emeltek vádat. Brunson a tavaly nyári, sikertelen katonai puccskísérlet után kezdődő tisztogatási hullám külföldi áldozatainak egyiket.

A férfit eredetileg terrorizmus támogatásával vádolták, mostmár azonban kémkedés és a kormány elleni összeesküvés miatt is folyik ellene eljárás, közölte a török Anadolu hírügynökség. Washington egyik fő külpolitikai célja Törökország viszonylatában a lelkész szabadon bocsájtásának elérése. Brunson közel 20 évig élt és prédikált a kis-ázsiai országban, majd tavaly októberben őrizetbe vették a török hatóságok.

Törökországban tavaly július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 145 ezer személy), közel 124 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett közel 184 médiumot és 2100 oktatási intézményt is bezárattak.   

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.

A tisztogatási hullámnak általában törökök és külföldön élő török állampolgárok esnek áldozatul. Brunson egyike a kevés külföldinek, akiket vád alá helyeztek. Ankara szerint a presbiteriánus lelkész támogatta a puccsot, része volt Gülen állítólagos hálózatának, idegen hatalmaknak kémkedett, megpróbált államtitkokat kicsempészni az országból, és részt vett a törvényes államrend megdöntésére irányuló összeesküvésekben is. A férfi tagadta a vádakat, és azt követelte, hogy konkretizálják: pontosan mivel követett el kémkedést.

„Ezek abszurd vádak, Andrew nem kém!”-mondta el a Wall Street Journal, amerikai gazdasági napilapnak Ihsan Ozbek, török lelkész, az országban működő protestáns egyházakat segítő alapítvány vezetője. Ozbek szerint politikai, indíttatású koncepciós perről van szó. A lelkész véleményét osztja Brunson ügyvédje is. 

A Törökországban bebörtönzött amerikai lelkész ügye a Fehér Ház figyelmét is felkeltette. Washington többször is követelte szabadon bocsájtását. Májusban téma volt Donald Trump amerikai, és Recep Tayyip Erdogan, török elnök találkozóján is. Fogolycsere lehetősége is felmerült. Mint ismeretes, Egyiptommal már kötött hasonló alkut az Egyesült Államok kormánya.

Brunsont jelenleg Izmirben tartják fogva, nemrég került sor az első bírósági meghallgatására. Washington egyéként úgy nyilatkozott: képviselőik a közelmúltban látogatták meg a férfit, amire a továbbiakban rendszeres lehetőségük lesz.   

Forrás: The Wall Street Journal