Csak júliusban 620 török menedékkérelem érkezett Németországhoz

A németországi külügyi tárca hivatalos adatai szerint csak júliusban 620 török állampolgár kért politikai menedékjogot az országban.

A Die Welle, német hírlap információi szerint a minisztérium a Balpárt parlamenti kérdése nyomán adta ki a menedékkérők pontos számát. A Németországban (és másutt) politikai menedékjogot kérő törökök száma természetesen a tavaly nyári, sikertelen katonai puccskísérletet követő tisztogatási hullám után nőtt meg (Németországban május: 498, június: 438).

A minisztériumi adatokból az is kiderül, hogy a július havi kérelmek körülbelül 20%-ának történt meg eddig a pozitív kimenetelű elbírálása. Ez az áprilisi számoknak több, mint a duplája.

„Vessünk véget ennek a komédiának! (…)  A menedékkérők ügye önmagában is elég indok arra, hogy az Európai Unió berekessze a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal, együtt a 630 millió eurós, a  tárgyalások részét képező pénzügyi támogatással!”-mondta el Sevim Dagdelen. A radikális baloldali Die Linke (Balpárt) török származású külügyi szóvivője úgy véli: a Törökországból érkező politikai menedékkérelmek nagy száma negatív bizonyítványt állít ki a kis-ázsiai állam helyzetéről a demokrácia és emberi jogok tekintetében.

A Németországban 2017 első hat hónapjában politikai menedékjogot kérő törökök száma egyébként összesen 3206 volt. Berlinnek nehéz dolga van, hiszen Ankara folyamatosan tiltakozik az ellen, hogy Németország befogad török disszidenseket.

Forrás: Turkey Purge