Brit turistát tartóztattak le Törökországban

Toby Robyns, brit állampolgárt a török hatóságok múlt héten vették őrizetbe a bodrumi repülőtéren, mert ókori érméket találtak nála. A rendőrség csempészészettel vádolja, bár nagy eséllyel nem volt tudatában, hogy törvényellenesen cselekszik.

Robyns az érméket az üdülőben találta a nyaralása során, majd szuvenírként akarta hazavinni Angliába. Nem tudott róla, hogy jelentenie kellett volna a hatóságoknak, így a reptéren őrizetbe vették.

„Azzal vádolják, hogy történelmi relikviákat akart kicsempészni, de nyilvánvalóan nem tudott róla”-nyilatkozta a család egyik barátja. A The Sun, brit napilapnak nyilatkozó férfi szerint hatalmas sokk volt, hogy a család egyik pillanatban még nyaralt, majd a következő pillanatban a családfő már börtönben volt.

Miután megtalálták nála az érméket, a brit turistát a rendőrök állítólag egy rendőrőrsre, majd a bíróságra vitték.

A férfi barátja szerint az érméket egy kirándulás során találták, Robyns pedig ajándékként akarta őket hazavinni, nem volt tudatában, hogy törvényt szeg, és semmi rosszat sem akart. A barátot meglepte a török szigor. Ő arra számított, hogy ráijesztenek majd, beviszik, elkobozzák az érméket, majd elengedik, de semmi esetre sem tartják benn.

Az őrizetbe vett brit férfi családja jól van, ők már hazatértek Nagy-Britanniába. Robyns felesége nem kívánt nyilatkozni a sajtónak. A férfit akár hetekig is előzetes letartóztatásban tarthatják, mielőtt eldöntik, hogy vádat emelnek-e ellene.

„Segítséget nyújtunk egy britnek, akit Bodrumban tartóztattak le. Kapcsolatban vagyunk a családjával, és a török hatóságokkal is.”-nyilatkozta a brit külügy.

Forrás: The Guardian