Kell a hely az ellenzékieknek: szabadon engedik a köztörvényes bűnözőket Törökországban

Egy hétvégi kormányrendeletcsomag alapján Törökországban ismét köztörvényes bűnözőket helyeznek szabadlábra, hogy helyet szabadítsanak fel a börtönökben a politikai elítéltek számára. Nem ez az első ilyen eset a kis-ázsiai államban. A feltételes amnesztia nem vonatkozik bizonyos bűncselekménytípusok elkövetőire (terrorizmus, szexuális erőszak, törvényes államrend megdöntésére irányuló fegyvere kísérlet).

A fentiek mellett 10 ezer elítéltet fognak más típusú börtönbe helyezni. Tavaly augusztusban már közel 38 ezer köztörvényes bűnözőt kiengedtek, hogy legyen hol fogvatartani a nyári, sikertelen pucskísérlet miatt letartóztatottakat. A török börtönök súlyosan túlzsúfoltak: még a belügyi tárca szerint is 9%-al a kapacitás felett működnek. Sok fogolynak saját ágya sincsen. A börtönhatóságok gőzerővel próbálják bővíteni a kapacitásukat: több, mint 200 börtön van jelenleg építés alatt, és majdnem 20 tervbe véve. A köztörvényes bűnözők helyét pedig egyre növekvő arányban foglalják el a politikai elítéltek.

Törökországban tavaly július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 146 ezer személy), közel 125 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett közel 184 médiumot és 2100 oktatási intézményt is bezárattak.    

Forrás: Stockholm Center for Freedom (SCF)