Gülen-vád: újabb 700 letartóztatás

A török belügy hétfői hivatalos adatai alapján csak az elmúlt héten összesen 702 személyt vettek őrizetbe az országban Gülen-szimpátia miatt.

Csak szombaton összesen 20 személyt tartóztattak le a Hizmettel szembeni nyomozás keretében, az adanai ügyészség által kibocsájtott vádemelés alapján, négy tartományban. Az őrizetbe vet személyek között több nő is van.

A múlt heti 700 személlyel már ezer fölé emelkedett az áprilisban fogságba került vélt, vagy valós Gülen-hívek száma. Ha 2018-at nézzük, akkor ez a szám 8 ezer körüli.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból (körülbelül 152 ezer személy), majdnem 134 ezer embert pedig őrizetbe vettek. Köztük ugyanúgy vannak katonatisztek, rendőrök, tudósok, értelmiségiek, üzletemberek, köztisztviselők, mint a társadalom egyéb rétegeinek képviselői. Emellett 189 médiumot és több mint 3000 oktatási intézményt is bezárattak.           

Recep Tayyip Erdogan elnök, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) hívei az amerikai emigrációban élő, ellenzéki érzelmű szúfi hitszónokot, Fethullah Gülent, és informális mozgalmát, a Hizmetet vádolják a puccs irányításával. A konzervatív imám vélt és valós hívei ellen ezért a török hatóságok országszerte hajtóvadászatot folytatnak. Rengeteg olyan személyt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Gülen-mozgalomnak is nevezett Hizmet szimpatizánsai.  

Forrás: Turkish Minute