Börtönben marad a kurdpárt vezetője

Börtönben kell maradnia Selahattin Demirtaşnak, így döntött egy ankarai bíróság, három nap tárgyalás után. A baloldali kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) társelnöke terrorizmussal összefüggő vádak miatt áll eljárás alatt.

Török médiaértesülések szerint Demirtas perét elnapolták, a bíró azonban elutasította a feltételes szabadlábra helyezés iránti kérelmét.

„Úgy érzem, hogy Demirtas valóban a terror ellen akart tenni. Tiszteletreméltó ember, aki elutasítja az erőszakot. Talán pont azért van börtönben, mert a terrorizmus ellen küzdött”-ezt már a baloldali kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) egyik képviselője nyilatkozta az ügyben a baloldali Cumhurriyet napilapnak, aki szerint bár nézeteik sokban eltérnek, a kurd politikusnak helye van a parlamentben, hogy a török-kurd konfliktus békés megoldáságért dolgozhasson.

Törökországban 2016. július 15.-én történt véres katonai puccskísérlet. A sikertelen hatalomátvételi kísérletben közel 250 ember halt meg, többen pedig megsérültek. A kormány azóta tisztogatásokba kezdett, melynek során tízezreket bocsájtottak el, vagy függesztettek fel állásukból, másokat pedig börtönbe vetettek. A rendkívüli állapotot többek szerint a kormányzat arra használja fel, hogy leszámoljon az ellenzékkel, köztük a kurdok képviselőivel is. Tavalyelőtt nyár óta rengeteg kurd politikust, újságírót, és aktivistát vettek őrizetbe főleg terrorizmus és szeparatizmus támogatásának vádjával Törökország délkeleti, kurd többségű területein. Az őrizetbe vett kurdok száma több százra rúg, köztük van a kurdokat képviselő, baloldali Népek Demokratikus Pártja (HDP) több parlamenti képviselője, és a párt két társelnöke is. Ankara előszeretettel tartóztat le, mozdít el helyükről kurd polgármestereket, hogy aztán saját vezetőt nevezhessen ki adott település élére. 

Demirtas 2016 óta van előzetes letartóztatásban: terrorszervezeti tagsággal, és terrorista propaganda terjezstésével vádolják.

Forrás: Turkish Minute